Birden Güngören Bulgan ve Reyda Ergün’ün hazırladığı Türkiye’de Spinoza Bibliyografyası (güncellenme tarihi: Mart 2024). Yeni yayınları haber vermek için info@turkiyespinozacevresi.org’a yazabilirsiniz.
Spinoza Online Bibliyografyası Nasıl bir Proje?
- Proje nasıl başladı? Projede kimler çalışıyor?
Spinoza Bibliografie Online Network (SBON) projesi, Prof. Manfred Walther öncülüğünde 1982 yılında birkaç cilt olarak yayınlanacak bir kitap projesi düşüncesiyle başlayıp daha sonra bu verilerin internete aktarılmasıyla farklı bir nitelik kazanmıştır. 2006’da yapılan bir workshopla uluslararası bir boyut kazanan SBON farklı dildeki yayınları da kapsayacak bir şekilde tasarlanmıştır. Fromann-Holzboog Yayınevi teknik donanım ve server konusunda bu projeye destek vermiştir. Projeye diğer destek veren kuruluşlar: Alman Araştırma Topluluğu olan DFG (Deutsche Forschungsgemeinschaft), Herzog August Kütüphanesi (Wolffenbüttel), Philipps Universität Marburg, Leibniz Universität Hannover’dir.
SBON’un 2006 yılındaki ilk toplantısında farklı ülkelerden gelen araştırmacılarla tanıtıcı bir workshop yapıldı. 2007 yılında ilk toplantıya katılanlar bir sözleşme imzalayarak SBON’u kendi ülkelerinde tanıtmak ve yeni yayınları veri tabanına girmek konusunda çalışacaklarını beyan ettiler. 2008’e kadar 13 kişi sözleşmeyi imzaladı. Haziran 2006’daki workshop öncesi 6.500 olan veri girişi 8000’e yükseldi. 2022 itibarıyla 21.276 eser (kitap/makale vs.) girişi yapılmış durumdadır.
- Çalışma nasıl yürütülüyor?
Her ülkeden bir ekip (Türkiye’de Reyda Ergün ve Birden Güngören Bulgan) Spinoza konusunda yapılan yayınları takip etmek konusunda sorumludur. Gönüllülük esasından hareket eden proje, Leibniz Üniversitesinde Prof. Manfred Walther’in proje yürütücülüğü ve Hans Pingel’in genel redaktörlüğü ile devam ediyor. Her ekip Spinoza ile ilgili ülkesindeki yayınları takip ederek girişlerini yapmakta ve yıllık rapor vermektedir. Bu raporda o yıl içinde hangi eserlerin girişinin yapıldığı ve nelerin planladığı kısaca belirtilmektedir.
Bu girişler nasıl yapılıyor? Sizin sayfaya girdiğinizde görmediğiniz ama giriş yapanlara açık olan bölümde eserlerin künyesi giriliyor. Arayüzde yazar, eserin adı, yayınevi gibi klasik künye bilgileri dışında, hangi dilde yayınlandığı (Diller: Arapça, İngilizce, Yunanca, Japonca, Hollandaca, Rumence, Slovakça, Çekçe, İbranice, Lehçe, Rusça, İtalyanca, Latince, Portekizce, İsveççe, İspanyolca, Macarca), Spinoza’nın hangi eserine atıf yapıldığı, eserde başka bahsedilen düşünür olup olmadığı, hangi alana ilişkin olduğu (etik, hukuk felsefesi, ontoloji, vs.), eser hakkında tanıtım yazısı olup olmadığı, internette yayınlandıysa web adresi gibi bilgiler de girilmektedir. Almanya’daki redaktör genel kontrolü sağlamakta ve ülkelerden gelen eserlerin künyeleri sisteme doğru girilmiş mi diye kontrol etmektedir.
- Siz nasıl kullanabilirsiniz? Nasıl katkı sağlayabilirsiniz?
Bibliyografyaya, http://spinoza.hab.de/ adresinden girerek Almanca ya da İngilizce olarak sayfayı görüntüleyebilirsiniz. Arama butonundan üzerinde çalıştığınız düşünürün Spinoza ile ilgili eserlerine bakabilirsiniz. Spinoza üzerine yayın yapan bir yazarın Spinoza ile ilgili başka eserlerinin olup olmadığını ya da Spinoza üzerine yayın yapmış mı diye merak ettiğiniz bir yazarın Spinoza üzerine bir eseri olup olmadığını soyadını arama boşluğuna girerek öğrenebilirsiniz.
Örneğin, Kant ve Hegel’in Spinoza ile bağlantılı yayınları görmek için detaylı arama butonuna tıklayarak Kant ya da Hegel yazarak aramanızı oradan daraltabilirsiniz. Tematik arama da yapabilirsiniz, örneğin hukuk ya da ontoloji seçeneğini seçerek aradığınız alanı sınırlayabilirsiniz. Kişilerden örneğin Hegel’i, dillerden de araştırma yapmak istediğiniz dilleri seçerek çıkan sonuç sayısını sınırlandırmış olursunuz. Aramayı örneğin 1980 ve 2016 yılları ile de daraltabilirsiniz. Edebiyat ve film gibi seçeneklerle de arama yapılabilirsiniz. URL kısmında yayın online tam metin olarak bulunabiliyorsa oraya tıklayarak tam metne de ulaşabilirsiniz.
Bu arada siz de üstteki linkten katkıda bulunabilir, Spinoza ile ilgili orada bulamadığınız bir eseri ekleyebilir ya da bize bildirebilirsiniz. Katkılarınızı bekliyoruz.